Padieboeren hebben bod regering niet afgeslagen maar ook niet geaccepteerd

Bond Ashiana stelt ultimatum aan minister Amafo
april 15, 2015
Sranan Odo
april 15, 2015
Show all

Padieboeren hebben bod regering niet afgeslagen maar ook niet geaccepteerd

Komen later deze week met definitief standpunt

Het bod van de regering voor compensatie hebben de padieboeren, geleid dor Harinandan Oemraw, niet afgeslagen maar ook nog niet geaccepteerd. Naar zeggen van Oemraw spreken de boeren zich later deze week uit over het voorstel, waarna er een definitief standpunt wordt bepaald.

Om de verliezen van de meest recente oogst te compenseren, heeft de regering de boeren aangeboden hen voor in totaal meer dan 450 SRD per hectare te compenseren. US dollar 65, ongeveer SRD 200, wordt in cash uitgekeerd volgens het bod, terwijl het resterend deel in de vorm van kunstmest wordt uitgekeerd.

Het vorig oogstseizoen zijn de boeren gecompenseerd voor in totaal SRD 480, per hectare en toen is het totale bedrag in geld uitgekeerd. Daarboven kregen de boeren ook een zak kunstmest per hectare. Het compensatievoorstel is gebaseerd op een gemiddelde opbrengst van 60 balen padie per hectare.

Volgens bronnen stellen de boeren zich nu op het standpunt, dat ze de compensatie onder andere moeten gebruiken om hun aflossingsverplichtingen bij de bank na te komen. Daarom willen ze dus het hele bedrag in geld uitgekeerd krijgen.

Het compensatievoorstel komt naar aanleiding van de lage opkoopprijs voor een baal padie, die rond de SRD 50 ligt. De kostprijs per baal is ongeveer SRD 70. Met de financiële compensatie komen de boeren dus op minder dan 60 SRD per baal.

Intussen zijn boeren door de SPBA voorman Oemraw, wel opgeroepen zich te melden voor registratie voor ontvangst van de overheidscompensatie. De registratie is dinsdag begonnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.