Padie exporten naar Venezuela geplaagd door problemen

Ultimatum bond EBS verloopt vrijdag tien uur
mei 8, 2015
Today in Pop History
mei 8, 2015
Show all

Padie exporten naar Venezuela geplaagd door problemen

Exporteurs nog niet uitbetaald

De exporten van padie naar Venezuela worden geplaagd door een reeks problemen en verlopen momenteel alles behalve soepel. De laatste boot, genaamd MICHAEL A,die naar Suriname is gekomen om een lading op te halen, is na een week onverrichterzake vertrokken. Het zou ongeschikt zijn verklaard door autoriteiten in Venezuela.

Een ander obstakel is dat de exporteurs nog niet zijn betaald voor de eerste twee verschepingen van in totaal 2600 ton. Volgens afspraak moeten de exporteurs lokaal worden uitbetaald. Aangezien dat nog niet gebeurd is, hebben de padieboeren ook nog niets ontvangen.

De exporten van padie moeten dienen als additionele afzet voor de lokale rijstsector en moesten onder andere de opkoopprijs van padie omhoog helpen stuwen. De Surinaamse regering moet volgens afspraken met Venezuela, 20.000 ton padie leveren aan dat land.

Totnogtoe hebben de exporten weinig tot geen invloed gehad op de opkoopprijs van padie, die ligt rond de 50 SRD per baal van 79 kilo. De kostprijs van de boeren ligt echter rond de 70SRD. Om de verliezen op te vangen, heeft de regering de padieboeren voor de laatste twee oogsten gecompenseerd.

Het is nog niet duidelijk,wanneer de volgende verscheping naar Venezuela wordt uitgevoerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.