Overheidsziekenhuizen luiden weer noodklok

Cambodjaanse overheid wil oppositiepartij ontbinden
oktober 6, 2017
Zeker 22 doden in Midden-Amerika door tropische storm Nate
oktober 7, 2017
Show all

Overheidsziekenhuizen luiden weer noodklok

Staatsziekenfonds keert lager percentage declaraties uit

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, het ’s Lands Hospitaal, het Mungra Medisch Centrum en het Psychiatrisch Centrum Suriname luidden wederom de noodklok. Deze vier overheidsziekenhuizen kampen al een aantal jaren met structurele problemen waaronder financiële. Ze draaien op een hoge schuldenlast en zakken steeds dieper weg, als gevolg van de stap die het Staatsziekenfonds heeft genomen met het inkorten van de declaraties. Sinds juli dit jaar keert het SZF, de grootste klant van de ziekenhuizen, 30% minder van de declaraties uit. Vanmorgen hielden de ziekenhuisdirecteuren hun regulier beraad en dit was hét onderwerp van gesprek. Antoine Elias en Claudia Marica-Redan, respectievelijk MMC-en AZP-directeur vinden dat de regering de toegezegde financieel injecties nu moet plegen anders loopt het verkeerd af.

De totale schuld van de ziekenhuizen bedraagt ruim 350 miljoen SRD. De uitstaande tegoeden zijn opgeteld ongeveer SRD 300 miljoen. Directeur William Deel van het ’s Lands Hospitaal zegt dat de uitkering daarvan de gezondheidszorg nog net boven water zal kunnen houden. Het Ministerie van Volksgezondheid moet nu eindelijk met een formule op de proppen komen om de zorg te garanderen benadrukken de ziekenhuisdirecteuren.

Directeur William Deel van het ’s lands Hospitaal, directeuren Antoine Elias en Claudia Marica-Redan van respectievelijk het MMC en AZP. Samen met hen luidt ook het Psychiatrisch Centrum Suriname de noodklok. Het loopt financieel weer uit de hand voor de overheidsziekenhuizen. Ze dringen aan op een overleg met de regering, c.q. de minister van Volksgezondheid, om te komen tot een gestructureerd beleid om uit de schulden te geraken en zo de nodige zorg te kunnen garanderen.

Comments are closed.