Oud -premier Jules Sedney overleden

Suriname noteert 8e COVID-19 dode
juni 19, 2020
HI&T bezig met adviesprijzen voor enkele consumptiegoederen
juni 19, 2020
Show all

Oud -premier Jules Sedney overleden

Oud premier van Suriname, Jules Sedney (1969-1973), is donderdagavond ingeslapen in opvang- en verzorgingstehuis De Mantel. Sedney was daarvoor kort opgenomen in het ziekenhuis.

Hij promoveerde in 1955 aan de Universiteit van Amsterdam tot doctor in de economische wetenschappen. En was achtereenvolgens lid der Staten van Suriname, minister van Financiën, minister-president en president van de Centrale Bank van Suriname.

Een groot deel van de jaren tachtig heeft Sedney in vrijwillige ballingschap in Nederland doorgebracht. Na zijn terugkeer in Suriname in 1989 heeft hij opnieuw publieke functies bekleed.

Verder is Sedney schrijver van het boek ‘De toekomst van ons verleden’. De toekomst van ons verleden is een studie over politieke ontwikkelingen in Suriname gedurende de periode 1948-2017. Het boek is een waardevol politiek-historisch naslagwerk waarin de auteur uitvoerig ingaat op onderwerpen zoals de oprichting van de eerste politieke partijen, de verbroederingspolitiek van de politici Johan ‘Jopie’ Pengel en Jagernath Lachmon, de ontwikkeling van het kiesstelsel en de politiek-bestuurlijke gevolgen van de militaire staatsgreep van 1980.

Jules Sedney is 97 jaar geworden.

Comments are closed.