Oud-Minister Pronk: “Nederland erkent fouten bij Onafhankelijkheid Suriname”

Initiatiefwet moet wisselkoers in toom houden
februari 26, 2020
Sportverslagen – 26 februari 2020
februari 26, 2020
Show all

Oud-Minister Pronk: “Nederland erkent fouten bij Onafhankelijkheid Suriname”

De Nederlandse oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk zegt dat Nederland fouten heeft gemaakt rond de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Met name de oprichting en uitrol van het Surinaamse leger zijn verkeerd aangepakt, net als de benoeming van Yngwe Elstak als eerste bevelhebber van Surinaamse Krijgsmacht. In het KRO-NCRV-programma “Spraakmakers”, met in het panel journalist en schrijver Roy Khemradj en Roosmarijn Hoefte, hoogleraar Geschiedenis Suriname, werd Elstak beschreven als een ijdele man die in Nederland was uitgerangeerd en geen enkel carrièreperspectief had. In Suriname kwam de oud-bevelhebber in conflict met onderofficieren en officieren van het leger. Dat escaleerde, waardoor er geen ordentelijke overgang van het leger mogelijk was, geeft Pronk toe, en dit kan worden getypeerd als een aanleiding voor de staatsgreep op 25 februari 1980.

Suriname is geen ‘failed state’, zoals eerder verklaard door de minister van Buitenlandse Zaken in Nederland, Stef Blok. Voor zover Suriname heeft gefaald, is dat een gevolg van het Nederlands koloniaal verleden, zegt Pronk.

Jan Pronk, in de uitzending van het Nederlands programma “Spraakmakers”, in het kader van 40ste herdenkingsdag van de staatsgreep in Suriname.

Comments are closed.