Zoon Duterte in opspraak voor drugshandel
september 7, 2017
Dagbladenoverzicht vrijdag 8 september 2017
september 8, 2017
Show all

Orkaan Irma

Van Caraïbisch eiland Barbuda blijft niets meer over

-Orkaan Irma had epische omvang

-Twaalf doden en 23 gewonden

-Hulp komt langzaam op gang

-Unicef: ‘Orkaan Irma bedreigt meer dan 10 miljoen kinderen’

Het kleine Caraïbische eiland Barbuda is ’totaal verwoest’ na de doortocht van orkaan Irma. Dat heeft premier Gaston Browne van Antigua en Barbuda gezegd. Hij spreekt over minstens één dodelijk slachtoffer. Onder meer Barbuda, Antigua, Saba, Sint-Eustatius, maar ook Sint-Bartholomeus en Sint-Maarten kregen het zwaar te verduren door orkaan Irma: vloedgolven, overstromingen, ontwortelde bomen, omver gewaaide auto’s en beschadigde huizen waren te zien op beelden tijdens en na het natuurgeweld. ‘Het hele eiland staat onder water. Op dit moment is Barbuda amper bewoonbaar’, zei de premier aan lokale radiozender ABS. Op het naburige Antigua was er slechts lichte schade. De Amerikaanse regering had eerder al de noodtoestand uitgeroepen op Puerto Rico en de Maagdeneilanden. Irma geldt als de krachtigste orkaan die ooit boven de Atlantische Oceaan werd geregistreerd. Behalve Irma razen er momenteel nog twee orkanen op de Atlantische Oceaan. Het Amerikaanse National Hurricane Center heeft de stormen Jose en Katia geclassificeerd als orkanen. Jose is nu nog een orkaan van categorie 1 op een schaal van 5. Het wint echter nog aan kracht. Volgens de meteorologen zou Jose morgen uitgegroeid zijn in een categorie 3-orkaan, met windsnelheden tot 208 kilometer per uur. Het bevindt zich momenteel op ongeveer 1.700 kilometer van de Kleine Antillen. Aan de andere kant van de Golf van Mexico, ongeveer 300 kilometer ten noordoosten van de Mexicaanse stad Veracruz, bevindt zich momenteel Katia. Ook die storm is geclassificeerd als een orkaan van categorie 1, met windsnelheden van 120 kilometer per uur.

Sint-Maarten is volledig van de buitenwereld afgesloten. Dat zegt de Nederlandse premier Mark Rutte vandaag na een crisisberaad. De ravage is ‘enorm’ en het Nederlands-Franse eiland verwacht de komende dagen ook nog orkaan José. Rutte spreekt van ‘grootschalige verwoesting van infrastructuur, huizen en bedrijven’ door een orkaan van ‘epische omvang’. ‘Inwoners hebben geen stroom, benzine of stromend water. Huizen staan onder water en auto’s drijven door de straten. Bewoners zijn van de buitenwereld afgesloten.’ Woensdagavond deelde de Territoriale Raad al mee dat het eiland ‘voor 95 procent’ vernield is. Ondertussen is orkaan José op komst, die minder krachtig is dan Irma maar ook serieuze schade kan aanrichten. Volgens de berekeningen is de verwachting dat José maandag in de buurt van Sint-Maarten aankomt. Maar het zou ook een paar dagen eerder kunnen zijn. Orkaan Irma is al meer dan 33 uur een orkaan van de (hoogste) categorie 5. Het is daarmee de langst met deze intensiteit durende cycloon door alle weerdiensten ter wereld geregistreerd, stelt de Franse Meteorologische Dienst. Irma heeft aan zeker twaalf mensen het leven gekost. De meeste doden vielen tot nu toe op het Franse deel van Sint Maarten. De orkaan trekt intussen richting de Dominicaanse Republiek en Haïti en gaat vanavond langs de Turks- en Caicoseilanden. Zondagochtend bereikt de orkaan de Amerikaanse staat Florida. Naar verwachting is de orkaan dan afgezwakt naar de vierde categorie. Circa 100.000 inwoners van Miami en omgeving hebben de opdracht gekregen om te vertrekken.

Er dreigen meer dan 10,5 miljoen kinderen schade te ondervinden door de doortocht van orkaan Irma. Daarvoor waarschuwt Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties. De organisatie maakt zich in de eerste plaats zorgen over de kinderen in de kustgebieden van de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba, die de grootste impact kunnen ondervinden

In Anguila, de Britse Maagdeneilanden, Barbuda en de Turks- en Caicoseilanden hebben 74.000 mensen, onder wie 20.000 kinderen, schade opgelopen door orkaan Irma. In veel getroffen gebieden zijn de communicatienetwerken geheel of gedeeltelijk verstoord. Daarnaast werden ook wegen, bruggen, ziekenhuizen en scholen beschadigd. Op Barbuda is zelfs 90 procent van de infrastructuur vernietigd, waaronder 132 scholen. Unicef wil nu in de getroffen gebieden zorgen voor sanitaire voorzieningen en voor de toevoer van zuiver water. De inwoners van Sint-Maarten moeten de komende tijd nog rekening houden met zware regenbuien.

 

Comments are closed.