OPVOLGING GRANMAN DER SARAMACCANERS COMPLEXER

SWM’ERS ZIJN TELEURGESTELD
augustus 22, 2016
Dagbladen overzicht 23 augustus
augustus 23, 2016
Show all

OPVOLGING GRANMAN DER SARAMACCANERS COMPLEXER

Groeperingen die de functie van granman van de Saramaccaners claimen, zijn niet van plan zich terug te trekken. De tegengroep ‘Twaalf Lo van de Saramaccaners’ besloot zaterdag te Pokigron om op 18 september de puru blaka, ofwel beëindiging van de rouwperiode, van grootopperhoofd Belfon Aboikonie te houden. Terwijl de benoeming van kapitein Frans Banai van Gujaba in februari 2015 tot granman, rechtovereind blijft staan. Hij komt uit de Awana-lo.

“Banai blijft de granman en daarin komt er geen verandering. Daarmee is een ieder het eens”, zegt Steven Poeketie, woordvoerder van de ‘Twaalf lo van de Saramaccaners’, doelend op de traditionele gezagdragers van Saramaccaners die de krutu hebben bijgewoond. Hij wijst erop dat de slepende ruzie binnen de Matjaw-lo een schande is voor de hele Saramaccaanse gemeenschap, waardoor anderen de stam niet serieus zien.

Gewoonlijk komt een granman uit de Matjaw-lo. Hoofdkapitein Albert Aboikonie van deze lo staat niet op één lijn met personen die zich de oudsten van de Matjaw lo noemen. De laatst genoemden hebben in juli Naze Amina aangewezen als grootopperhoofd, nadat ze medio juli de rouwperiode hadden afgesloten.

(DWT-online)

Comments are closed.