Opschonen bevolkingsregister ook aangelegenheid van de burger

10 Mobiel – Tosh Van Dijk – 15 mei 2020
mei 15, 2020
Nieuwe Highway vernoemd naar president Bouterse
mei 15, 2020
Show all

Opschonen bevolkingsregister ook aangelegenheid van de burger

CBB op schema met voorbereidingen verkiezingen

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) is druk in de weer in wat we nu kunnen aanstippen als de finale fase van de voorbereiding voor de verkiezingen op 25 mei. Dit verneemt RADIO10 van directeur Dennis Menso. In het kiesbesluit en de kiesregeling is voor het CBB een aantal belangrijke taken weggelegd.

De taken van het CBB bestaan uit het samenstellen dan wel produceren en bijhouden van:
-de kiezerslijsten
-huizennummering
-het plaatsen van straatnaamborden

-de distributie van oproepingskaarten en het voorzien van de stembureaus van de zogenoemde stem kits. Hierin vinden stembureau voorzitters alles wat ze nodig hebben voor de stembusgang; van administratieve documenten, verkiezingsinkt, de stembussen en uiteraard de stembiljetten.

De kritiek van met name het Onafhankelijk Kies Bureau (OKB) over het niet voldoende opgeschoond zijn van de kiezerslijsten, is voor Menso enigszins begrijpelijk. Alleen is het iets overtrokken. Het bijhouden van het bevolkingsregister is ook een aangelegenheid van de burger zelf. Geven personen geen verhuizing of overlijden aan, komen de oproepingskaarten bij het verkeerde adres ja of bij de familie van de overledene. 

Colporteurs zijn tot en met vandaag in het veld om de oproepingskaarten huis aan huis te verdelen. Aan wie geen oproepingskaart is besteld, wordt de mogelijkheid geboden die alsnog op te halen bij het Commissariaat of op de dag der stemming bij de voorzitter van het desbetreffend stembureau.

Comments are closed.