Onjuist gebruik mond-neuskapje kan bacteriegroei bevorderen

Sneltesten en vaccin tegen coronavirus geen magische oplossing voor coronavirus
november 18, 2020
Bond OWMCP trekt aan de bel over Wakay-pompen
november 18, 2020
Show all

Onjuist gebruik mond-neuskapje kan bacteriegroei bevorderen

Een onjuist gebruik van de mond-neuskap kan de groei van bacteriën bevorderen; in het bijzonder de bacterie Staphylococcus aureus. Dit is gebleken uit een onderzoek verricht door NATIN-studenten Beray Cornelius en Urmie Koese. Het tweetal onderzocht hoe bacteriologisch (on)veilig de mond-neuskappen zijn en ging de aanwezigheid van Staphylococcus aureus op de mond-neuskap na, zegt voedseltechnoloog/microbioloog Ricky Stutgard, die hen begeleidde.

De groei van de Staphylococcus aureus vindt het meest plaats tussen 3 en 5 uren; de kans is dan groot dat er intoxicatie plaatsvindt. Het gaat in deze om een bacterie die bij 30% van de mensen te vinden is op de slijmvliezen in de neus, keel en op de huid. Het verspreidt zich voornamelijk via de handen in aanraking met de neusholte, maar kan ook via de lucht, kleding, beddengoed of speelgoed worden overgedragen. De bacterie veroorzaakt normaliter geen ziekte, maar bij beschadiging van huid of slijmvliezen kunnen infecties ontstaan. Staphylococcus aureus kan op twee manieren gevaarlijk zijn voor de mens. De bacterie kan namelijk diverse huidinfecties veroorzaken en kan ook de oorzaak zijn van voedselvergiftiging. Een goede persoonlijke hygiëne helpt voorkomen dat de bacterie infecties kan veroorzaken. Maar daarvoor moet de awareness er ook zijn, zegt Stutgard.

Voedseltechnoloog en microbioloog Ricky Stutgard, over het afstudeeronderzoek van twee studenten van NATIN en wat dat heeft uitgewezen. Volgens Stutgard geeft het gebruik van de mond-neuskap een schijngevoel van veiligheid. Het is belangrijk om er ten alle tijde een goede persoonlijke hygiëne op na te houden. De voorlichting blijft dus nog altijd een grote rol spelen, benadrukt de voedseltechnoloog.

Comments are closed.