Onderzoekjournalistiek wordt veelal beschouwd als een controlemechanisme waarbij machthebbers worden gecontroleerd en de bevolking wordt geïnformeerd. Met dit als kernpunt heeft de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SvJ) een cursus onderzoeksjournalistiek betreffende milieuvraagstukken gehouden. Vooral het kwikgebruik in de kleinschalige goudwinning, het management van afvalwater, het effect van klimaatverandering op de landbouw, zijn onder meer de milieuvraagstukken die onderzocht zijn geworden. Bestuurslid van de SVJ en een van de trainers Rachel van der Kooye zegt aan Radio 10 dat er in Suriname niet echt aan onderzoeksjournalistiek wordt gedaan, omdat mediabedrijven onder meer kleine redacties hebben, waardoor elk personeelslid nodig is.
Winston Lackin, die de ambassadeur van Milieuaangelegenheden van de regering is, zegt uit te kijken naar een structurele samenwerking met de media, als het over de coördinatie van milieu gaat en de rol ervan voor Suriname. Lackin verklaart dat de milieuraamwet binnenkort komt.
Usha Main, werkzaam bij Koyeba Media, heeft ook deelgenomen aan de cursus Onderzoeksjournalistiek. Ze is hierdoor tot de ontdekking gekomen hoeveel schade het gebruik van kwik en cyanide in het binnenland in feite inhoudt voor personen die er leven en werken.
De workshop is gefinancierd door de Suriname Environmental and Mining Foundation. Eraan hebben 13 cursisten meegedaan. 9 kregen een certificaat in handen. Het plan is de onderzoeksrapporten alsook video- en audioproducties aan mediahuizen aan te bieden.