Onderhandelingen tussen regering Venezuela en oppositie opnieuw gestrand

Senatoren waarschuwen Trump na tirade over Ruslandonderzoek
december 4, 2017
Radio10 Sportverslagen maandag 4 december 2017
december 4, 2017
Show all

Onderhandelingen tussen regering Venezuela en oppositie opnieuw gestrand

De onderhandelingen tussen de regering van de Venezolaanse president Nicolás Maduro en de oppositie zijn opnieuw gestrand. De partijen proberen al enige tijd een akkoord te bereiken over de politieke en economische crisis in het land.

Hoewel de onderhandelingen in de Dominicaanse Republiek zaterdag zijn stopgezet, volgen over twee weken nieuwe gesprekken tussen de partijen.

De verenigde oppositiepartijen willen dat de regering in 2018 vrije en eerlijke presidentsverkiezingen garandeert. Ook wordt aangedrongen op het toestaan van humanitaire hulp uit het buitenland om de gevolgen van de enorme economische crisis in het land te verlichten. Verder wil de oppositie een paar honderd gevangen activisten vrijlaten en respect voor het door de oppositie geleide congres.

Volgens de coalitie probeert Maduro met de voortdurende gesprekken tussen de oppositie en de regering tijd te rekken, om hervormingen door te voeren. De president beschuldigt zijn tegenstanders er op zijn beurt van dat de oppositie geweld boven de dialoog verkiest.

De spanningen tussen de Venezolaanse regering en de oppositie zijn in het afgelopen jaar flink toegenomen. Begin augustus werd na verkiezingen, die door de oppositie geboycot werden, een grondwetgevende vergadering opgericht door Maduro. Daarin zitten vrijwel alleen personen die op de hand zijn van de regering van president Maduro. De vergadering heeft als staatsorgaan de taken van het parlement overgenomen.

Veel westerse landen beschuldigen Maduro ervan een dictatuur te willen vestigen in Venezuela. De Verenigde Staten heeft het land na de verkiezingen voor de omstreden grondwetgevende vergadering sancties opgelegd. De Amerikaanse president Donald Trump, noemde Maduro een “slechte leider die ervan droomt een dictator te worden”.

Comments are closed.