NPS niet eens met kwalificering skalians als essentiële dienst
juni 19, 2020
Betaling AKB gelden op spoor
juni 19, 2020
Show all

OKB verklaart verkiezing DNA bindend

Ressorten Tammenga en Pontbuiten worden nader bekeken

De uitslag van de algemene, vrije en geheime verkiezingen op 25 mei zijn in alle tien kiesdistricten bindend verklaard voor De Nationale Assemblée. Dit is ook het geval op districtsraad-niveau. De uitslag van de verkiezingen van de ressortraden in tien van de twaalf ressorten van het kiesdistrict I (Paramaribo) wordt wel bindend in de kiesdistricten 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 en 10 vastgesteld, met uitzondering van de ressortsraden Tammenga en Pontbuiten. De uitslag van deze twee ressortraden wordt nader bekeken. De oneffenheden die er zijn geconstateerd moeten binnen drie weken worden opgelost, zegt Jennifer van Dijk-Silos, de OKB-voorzitter.

Door het bindend verklaard zijn van de verkiezingsuitslag op DNA-niveau is het nieuwe parlement voltallig en kan over worden gegaan op de installatie van de leden.

Het OKB plaatst echter serieuze kanttekeningen achter de organisatie van de verkiezingen die volgens het instituut “de slechtste in 40 jaren was”, zegt Van Dijk-Silos.

Tijdens de openbare zitting van vrijdag is vooral flink uitgehaald naar het aantal slordigheden gevonden in kiesdistrict Paramaribo waar het Hoofdstembureau zich ook op een ondemocratische wijze gedroeg. Bedreigingen, soloacties en ander schofferend gedrag was volgens Van Dijk-Silos schering en inslag:

Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau. Kort samengevat op DNA–niveau de verkiezingen van afgelopen 25 mei bindend verklaard; ook op DR-niveau, terwijl op RR-niveau de uitslag in de ressorten Tammenga en Pontbuiten nader bekeken gaan worden.

Comments are closed.