OKB niet eens met mededeling BiZa over aanwezigheid leden bij stemlokalen

VHP pleit voor gefaseerde opheffing COVID-maatregelen
mei 8, 2020
Sportverslagen – 8 mei 2020
mei 8, 2020
Show all

OKB niet eens met mededeling BiZa over aanwezigheid leden bij stemlokalen

Noersalim: Ook BiZa volgt COVID-19 regels op

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat leden van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en politieke partijen buiten het stemlokaal hun werk moeten doen. Dit is dinsdag meegedeeld tijdens een presentatie aan politieke partijen. Volgens minister Mike Noersalim heeft het besluit te maken met de nu geldende COVID-19 maatregelen, waaronder het verbod op samenscholing van meer dan 10 personen.

Het OKB accepteert niet dat zijn waarnemers niet in het stemlokaal plaats mogen nemen en heeft dit per brief meegedeeld aan de bewindsman. Het kiesbureau stelt dat het besluit tegen de wettelijke regels is. Voorzitter Jennifer van Dijk – Silos kan zich terugvinden in de COVID-19 regels die nageleefd moeten worden, maar vindt wel dat er vanuit BiZa beter gecommuniceerd had moeten worden met de belangrijkste stakeholder in deze, namelijk het OKB.

Het Onafhankelijk Kiesbureau moet onvoorwaardelijke toegang hebben tot de stemlocaties op de dag van de stemming en de telling. Een eerlijk en transparant verkiezingsproces moet gegarandeerd worden voor de totale natie. Dat is en blijft het geval aldus Noersalim.

Comments are closed.