Obama verdedigt nucleair akkoord met Iran

Franse veiligheidsdiensten voorkomen aanslagen
juli 16, 2015
Nasa toont nieuwe beelden van dwergplaneet Pluto
juli 16, 2015
Show all

Obama verdedigt nucleair akkoord met Iran

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag in een persconferentie het nucleair akkoord verdedigd dat dinsdag is gesloten tussen zes wereldmachten en Iran. Hij noemde de deal opnieuw een “historische kans op een veiligere wereld”. De president hoopt daarmee het Amerikaanse Congres ervan te overtuigen in te stemmen met de in de VS omstreden deal. Volgens Obama biedt het akkoord de “beste garantie” dat Iran in de toekomst geen nucleaire wapens zal vervaardigen en verdedigt het akkoord de belangen van de Verenigde Staten en haar bondgenoten. “Met dit akkoord hebben we de kans om op een vreedzame manier af te rekenen met een van de grootste bedreigingen voor de veiligheid in de regio en de rest van de wereld,” aldus Obama.

Bovendien  zou zonder het akkoord de kans bestaan dat omliggende landen “In de meest instabiele regio ter wereld” hun nucleaire productie eveneens opschroeven, uit angst voor de dreiging vanuit Iran. Daarnaast hoopt de president dat het akkoord de spanningen in het Midden-Oosten zal verminderen, maar hij zegt dat er desondanks “grote verschillen” zullen blijven bestaan met Iran. De Verenigde Staten zullen Iran aanmoedigen zich anders op te stellen in conflicten in de regio, “maar we kunnen daar niet vanuit gaan,” aldus Obama. Het sjiitische Iran verleent onder meer steun aan de Houthi-rebellen in Jemen en Hezbollah in Libanon.

Obama benadrukte dat met het akkoord de banden met Iran niet worden aangehaald, zoals eerder bijvoorbeeld met Cuba gebeurde.

 

 

 

 

Comments are closed.