Obama: “Mandela grootste bevrijder van 20ste eeuw”

Herdenkingsdienst Mandela begonnen – ‘zijn reis is ten einde’
december 10, 2013
Groot historicus André Loor overleden (82)
december 10, 2013
Show all

Obama: “Mandela grootste bevrijder van 20ste eeuw”

De regen mag dan heel wat zitjes leeghouden tijdens de herdenkingsplechtigheid voor Nelson Mandela, de sfeer is er niet minder om. Tot de start vulde het gezang van de tienduizenden opgedaagde Zuid-Afrikanen het ‘FNB Stadium’ in Johannesburg, terwijl de wereldleiders een na een arriveerden.

Opvallend was het boegeroep voor heersend president Jacob Zuma. Intussen namen al verschillende wereldleiders het woord, onder wie ook de Amerikaanse president Barack Obama. Hij noemde Mandela de grootste bevrijder van de twintigste eeuw en bedankte Zuid-Afrika voor het delen van het anti-apartheidsicoon met de rest van de wereld. Obama noemde het een grote eer om in Johannesburg te zijn, om een leven als dat van niemand anders te vieren.

De Amerikaanse president bedankte Zuid-Afrika ook voor het delen van de Zuid-Afrikaanse oud-president met de rest van de wereld. “Mandela groeide uit tot de grootste bevrijder van de 20ste eeuw. Net als Martin Luther King gaf hij een stem aan zaken. Hij heeft ons laten zien wat mogelijk is in ons eigen leven”, klonk het. Obama heeft ook  de hand van zijn Cubaanse collega Raul Castro geschud tijdens de herdenking van Mandela. Obama begroette een rij van wereldleiders, onder wie president Castro.Ze spraken ook heel kort met elkaar.

In 2000 schudde president Bill Clinton al handen met Fidel Castro. Dat werd eerst door het Witte Huis ontkend, maar later toegegeven. De relatie tussen de VS en Cuba is al decennia gespannen. De afgelopen jaren heeft president Obama verschillende keren toenadering gezocht tot Cuba. Zo heeft hij het makkelijker gemaakt voor Cubanen die in de VS wonen om te reizen naar hun thuisland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.