OAS geen bemoeienis met waarheidscommissie

Drugsverdachten ingerekend
december 4, 2013
Surifesta begint festiviteiten weer met Owru Yari Awards
december 4, 2013
Show all

OAS geen bemoeienis met waarheidscommissie

De Secretaris-Generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), heeft de nabestaanden van de op 8 december 1982 vermoorde Surinamers, schriftelijk bericht dat de OAS geen bemoeienis heeft met de in Suriname door de regering in te stellen waarheids- en verzoeningscommissie. Dit meldt advocaat Hugo Essed in een persbericht.

In de omstreden Amnestiewet van april 2012 wordt voorgeschreven dat “onmiddellijk na afkondiging” van die wet een waarheids- en verzoeningscommissie bij wet moet worden ingesteld. Het schrijven van de Secretaris Generaal welke volgens het persbericht sinds 2 oktober is verstuurd, is het formele antwoord op een brief van de nabestaanden, waarin zij de Secretaris-Generaal om uitleg vroegen over de vraag hoe het mogelijk is dat het OAS Secretariaat, volgens Minister Lackin, mede uitvoering zal geven aan de Amnestiewet 2012, terwijl het Inter-Amerikaans Hof voor de rechten van de mens al 20 jaar elke amnestiewet op het Amerikaanse continent ongeldig heeft verklaard. De Secretaris-Generaal deelt de nabestaanden mee dat na de “fact-finding mission” in juli 2012, de OAS “geen enkele andere actie heeft ondernomen” in verband met de waarheids- en verzoeningscommissie in Suriname.

Het antwoord van de Secretaris-Generaal staat haaks op de beweringen van de Minister van Buitenlandse zaken Winston Lackin, die zei dat “met ondersteuning van de OAS” gewerkt wordt aan de instelling van de Commissie en dus uitvoering gegeven wordt aan de Amnestiewet. Lackin vertelde afgelopen juni nog dat eind die maand “een bijeenkomst zal worden gehouden met alle betrokken groepen en maatschappelijke organisaties. Ook een delegatie van de OAS zal aanwezig zijn bij deze conferentie”, waarbij diepgaand zou worden gediscussieerd over de aanpak van het vraagstuk. Volgens advocaat Essed is deze bewering van Lackin ‘pertinent onjuist’.

1 Comment

  1. skowtoebigibowtoe schreef:

    den lei beest…ndp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.