NPS, VHP en Orde van Advocaten fel gekant tegen uitspraken vp

Regionale leiders planten bomen ter herdenking oprichting Caricom
juli 6, 2022
Today In Pop History – 6 juli 2022
juli 6, 2022
Show all

NPS, VHP en Orde van Advocaten fel gekant tegen uitspraken vp

In niet mis te verstane bewoordingen hebben de politieke partijen NPS en VHP zich naast de Orde van Advocaten fel gekeerd tegen de recente uitspraken van de vicepresident. Die riep onlangs tijdens een massameeting zijn achterban op in protest te gaan tegen een eventuele herziening/wijziging van het kiesstelsel. Daarbij liet Brunswijk het ook niet na dreigende taal te uiten aan het adres van jurist Serena Muntslag-Essed en het Constitioneel Hof. Zijn uitlatingen hebben tot afkeuring en verontwaardiging geleid.  

De NPS heeft geen boodschap aan welke dreigementen dan ook, die worden uitgesproken door wie dan ook, wanneer burgers of organisaties binnen de spelregels van democratie en rechtsstaat, acties ondernemen om hun zienswijze ingang te doen vinden. De NPS is voorstander van een herziening of wijziging van het huidig kiessysteem.

De VHP distantieert zich en keurt de uitlatingen af die de vp heeft gedaan. In een persbrief schrijft de partij te “benadrukken dat er continu wordt geopereerd met inachtneming van de regels van de rechtsstaat zoals wij dat in democratisch Suriname met elkaar hebben afgesproken”.

De Surinaamse Orde van Advocaten (SOVA) is van mening dat dergelijke uitspraken geen plaats hebben in de rechtstaat Suriname, waarvan de onafhankelijkheid van de advocaat binnen het rechtsbestel een belangrijke hoeksteen vormt. De Orde van Advocaten spreekt nadrukkelijk haar afkeuring uit over de geuite dreigementen, in ondersteuning van de vrijheden van alle rechtzoekenden, alle advocaten en als voorstander van onafhankelijke rechtspraak bij de behandeling van iedere kwestie.”

Comments are closed.