NPS en PL niet onder indruk Nieuwjaarsrede president

Dagbladen overzicht – 2 januari 2019
januari 2, 2019
KPS wil minder verkeersdoden in 2019
januari 2, 2019
Show all

NPS en PL niet onder indruk Nieuwjaarsrede president

Eerst zien dan geloven zeggen Rusland en Somohardjo

DOE wil uitvoeringsbesluiten Anti-Corruptiewet

 

De oppositiepartijen NPS en Pertjajah Luhur zijn niet onder de indruk van de Nieuwjaarsrede van president Desi Bouterse. Dat zeggen NPS-voorzitter Gregory Rusland en PL-voorman Paul Somohardjo in afzonderlijke reacties aan Radio 10. Het staatshoofd zei onder andere dat de ‘actieradius’ van de regering omhoog moet. Zo zijn er plannen om de Surinamerivier en het Saramaccakanaal te baggeren en een campus voor studenten uit het achterland op te zetten in Para. Rusland zegt al vanaf 2010 allerlei plannen te horen, maar de daden ontbreken tot nog toe.

Paul Somohardjo van PL laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. “Eerst zien, dan geloven”. Hij maakt zich vooral zorgen over het aantal leningen dat de regering aangaat. Hij noemt als voorbeeld het vervangen van de houtenpalen door de EBS, wat volgens hem niet nodig is, en de lening die de NV Luchthavenbeheer wil afsluiten.

DOE-voorzitter Steven Alfaisie denkt dat de regering zich beter kan richten op twee of drie projecten. Meer laat de uitvoeringscapaciteit van de overheid niet toe. Voor DOE is het vooral van belang, dat de anti-corruptiewet, die al enige tijd geleden is goedgekeurd door De Nationale Assemblee, in werking treedt.

Het staatshoofd zei in zijn Nieuwjaarsrede verder dat een aantal subsidies, waaronder die op elektriciteit, gas en water, gehandhaafd blijft, ondanks de enorme kosten die dat met zich meebrengt. Volgens NPS-voorzitter Gregory Rusland heeft de bevolking het al zwaar genoeg en heeft de regering geen andere keus.

DOE-voorzitter Alfaisie spreekt verder de hoop uit, dat de economie nu daadwerkelijk aan de basis wordt aangepakt. Suriname is nog teveel afhankelijk van grondstoffen. En, een stabiele wisselkoers alleen is niet voldoende.

NPS-voorzitter Rusland stelt dat de regering er nu alles aan doet om, met de verkiezingen in aantocht, de wisselkoers stabiel te houden. Hij vreest echter voor wat er na 2020 komt.

Alfaisie hoopt dat de regering ervoor kan zorgen dat er dit jaar geen onderbrekingen zijn in het onderwijsproces. Ook de gezondheidszorg verdient de nodige aandacht. Ondanks de Basiszorgverzekeringswet, is er nog een hoop mis, stelt hij.

Steven Alfaisie de voorzitter van de politieke partij DOE. NPS-voorzitter Gregory Rusland zei verder uit te kijken naar de onderhandelingen met de Amerikaanse bauxietmultinational Alcoa. Hij zegt dat Suriname ervoor moet waken zich blind te staren op slechts het overnemen van de Afobakadam en de bijbehorende krachtcentrale.

Comments are closed.