‘Noord-Korea start kernreactor weer op’

Kandidaat jeugdparlementariër Soeradj Ganpat wil wederom toelating LBGO’ers tot IMEAO
november 28, 2013
Britse kerk dichter bij homohuwelijk
november 28, 2013
Show all

‘Noord-Korea start kernreactor weer op’

Het lijkt erop dat Noord-Korea de stilgelegde kernreactor van Yongbyon weer opstart. Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) van de Verenigde Naties heeft ‘activiteiten’ waargenomen die daar op wijzen. Het hoofd van het IAEA, Yukiya Amano, heeft dat gezegd. Zijn organisatie houdt het nucleaire complex vooral in de gaten door satellietbeelden te bestuderen. Het is voor het IAEA niet mogelijk om met zekerheid vast te stellen dat de reactor weer is opgestart.Noord-Korea laat geen inspecteurs toe.

Amerikaanse functionarissen maakten eerder dit jaar ook melding van bedrijvigheid bij de reactor. Noord-Korea legde ‘Yongbyon’ stil na onderhandelingen met de internationale gemeenschap. In 2008 werd de koeltoren van het complex vernietigd. Pyongyang kondigde in april echter aan de reactor weer op te starten, toen de spanningen met de Verenigde Staten en Zuid-Korea hoog opliepen.

Het gesloten Aziatische land heeft de internationale roep genegeerd om geen kernwapens en langeafstandsraketten te maken. In februari deed het nog een kernproef, eind vorig jaar was er een rakettest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.