Noodzaak productschap rijstsector weer op tafel

‘Alleen OM doet mededelingen drugsduikboot’
maart 12, 2018
Padieboeren Associatie vraagt SRD 108 per baal
maart 12, 2018
Show all

Noodzaak productschap rijstsector weer op tafel

Gebrek aan samenwerking is volgens minister Ferdinand Welzijn van Handel Industrie en Toerisme het grootste probleem waarmee de rijstsector in Nickerie kampt. Dit zegt hij op basis van verschillende rapporten die door de jaren heen over de sector zijn geschreven. Welzijn heeft zaterdag een ontmoeting gehad met de SPBA, verwerkers en exporteurs in het Anne van Dijk rijstonderzoek Centrum. Belanghebbenden hebben tijdens die ontmoeting hun problemen op tafel gelegd. De steeds toenemende kosten voor diensten van de douane en de keuring van hun product door LVV werden daarbij veelvuldig genoemd. Ook de trage afhandeling op de haven en een ondiepe Nickerierivier, die het laden van grote hoeveelheden rijst onmogelijk maakt, brengt hun concurrentiepositie in gevaar, zegt Bagwatpersad Ramadien voorzitter van de VVR.

De problemen die de verwerkers en exporteurs hebben, werken door in de prijs die zij boeren aanbieden voor hun padie. Maar ook de late wateraanvoer en slecht onderhouden infrastructuur werken volgens de SPBA van Harinandan Oemraw remmend op de productie. Een productschap zou een oplossing kunnen zijn, zegt Oemraw. Volgens hem liggen er talloze rapporten hierover op verschillende ministeries. Ook minister Welzijn is van mening dat er een orgaan moet komen waarin alle stakeholders zitting hebben. Het idee voor zo een orgaan (productschap) leeft al jaren, maar het is nog geen enkele regering gelukt dit van de grond te krijgen. Welzijn zegt zich wel hiervoor te willen inzetten

Ook de verwerkers zeggen niet negatief te staan tegenover het productschap rijst alleen zullen zaken goed geregeld moeten worden en de juiste stakeholders daarin zitting moeten hebben, vindt de VVRE.

Comments are closed.