Noodwet burgerlijke uitzonderingstoestand goedgekeurd

10 Mobiel – Aliza Blokland – 8 april 2020
april 8, 2020
PAHO roept op tot bescherming van gezondheidswerkers
april 8, 2020
Show all

Noodwet burgerlijke uitzonderingstoestand goedgekeurd

Afkondiging vindt elk moment plaats

De Nationale Assemblee (DNA) heeft tijdens een zitting van langer dan 16 uur woensdagochtend een wettelijke voorziening getroffen voor het afkondigen van de burgerlijke uitzonderingstoestand. Het gaat hierbij om een noodwet om de verspreiding van het coronavirus, COVID-19 te beheersen en het staat de regering ook toe binnen een periode vat te kunnen krijgen op het financieel debacle dat zich momenteel afspeelt in het land. Dit tracht ze, lijkt het, te doen door de rechten en vrijheden van burgers te beperken.

De ‘Uitzonderingstoestandswet’ gaat in zodra president Desi Bouterse het afkondigt.

De wereldwijde coronacrisis drukt zwaar op de internationale economie. Suriname vormt geen uitzondering; behoort zelfs tot de landen die de klappen het zwaarst zullen voelen.

In de wettelijke voorziening zijn er een reeks financiële maatregelen opgenomen om de economische én de gezondheidsvraagstukken mee te nemen. Iets meer dan 30 miljoen Amerikaanse dollars kan ervoor worden getrokken uit lopende leningen.

De burgerlijke uitzonderingstoestand, de Wet Uitzonderingstoestand COVID-19, geldt voor 3 maanden gelden, vanaf het moment van afkondiging. Een aanhoudende vraag blijft: of de maatregelen die zijn getroffen door de regering in verband met COVID-19 dusdanig niet voldoen dat deze wet noodzakelijk is. Met tien officiële coronabesmettingen, waarvan 1 vorige week is overleden, lijken de gezondheidsautoriteiten de zaak onder controle te hebben. Met de wet krijgt de regering de ruimte om SRD 400 miljoen te lenen.

Comments are closed.