Nog geldige on- en minvermogen kaarten in omloop

EBS verstrekt vanaf medio januari nieuwe offertes
januari 8, 2016
Niet de dc is bezig, maar Remy Pollack’
januari 8, 2016
Show all

Nog geldige on- en minvermogen kaarten in omloop

Hoewel minister Joan Dogojo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) in parlement heeft gezegd dat de on- en minvermogenden kaarten zijn afgeschaft, loopt nog een grote groep met een geldige kaart rond. Hun positie wordt met de dag onzekerder, want zij kunnen slechts bij de huisarts terecht; specialistische hulp wordt hen allang niet meer geboden.

Dit wordt bevestigd door Manodj Maikoe. Hij en zijn vrouw, Asha, beiden diabeten, stonden op één kaart geregistreerd. Die is deze maand vervallen. Maikoe bevestigt dat hij al geruime tijd alleen bij de RGD-poli geholpen kon worden. Maikoe zegt dat door het afschaffen van de kaart, vooral mensen die er niet zonder kunnen, het zwaar krijgen, omdat ze de kosten niet kunnen betalen. Het echtpaar wil via het ministerie van Sozavo een basiszorgverzekering.

Volgens Patricia Etnel lid van de vaste parlementaire commissie van Sozavo is de onzekerheid onder de doelgroep groot. Zij vindt dat het parlement van het ministerie van Volksgezondheid moet afdwingen dat kaarthouders uitvoerig worden geïnformeerd. “Ik vind het schandelijk dat er geen oplossing is, maar er moet duidelijkheid komen. De mensen kunnen niet in onzekerheid leven. Etnel vraagt zich af hoe de evaluatie zal plaatsvinden indien Sozavo tot afbouw van de kaart overgaat om in de plaats daarvan de algemene basiszorgverzekering in te voeren. DWT

Comments are closed.