Nieuwe werelddoelen VN: einde aan honger en armoede

Franse privacywaakhond wijst bezwaar van Google af
september 22, 2015
Tsipras beëdigd als premier, kabinet praktisch rond
september 22, 2015
Show all

Nieuwe werelddoelen VN: einde aan honger en armoede

2015-09-08 14:05:41 Pakistani children attend a class at a makeshift school on International Literacy Day in Lahore on September 8, 2015. Pakistan’s literacy rate is 58%, and the country looks set to miss its education millennium development goals. AFP PHOTO / ARIF ALI

In 2030 moet armoede de wereld uit zijn, mag niemand nog honger lijden en moet iedereen toegang hebben tot goed onderwijs. Dat zijn enkele van de zeventien doelen waar de Verenigde Naties de komende vijftien jaar aan willen werken en waar wereldleiders komend weekend hun handtekening onder zetten. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen vervangen de acht millenniumdoelen die in 2000 werden afgesproken en eind dit jaar aflopen. Deze doelen worden gezien als de belangrijkste wereldwijde afspraken om de levens van mensen te verbeteren.

Ondanks vooruitgang op allerlei gebieden, is er slechts één millenniumdoel gehaald: het halveren van het aantal mensen dat in armoede leeft. Dat is vooral te danken aan de economische groei van China. Het lukte bijvoorbeeld niet om het aantal mensen dat honger lijdt te halveren. Ook het doel om kindersterfte wereldwijd met twee derde terug te dringen, is niet gehaald. Een duidelijk verschil tussen de oude en nieuwe doelen is dat de alle landen meebetalen aan de uitvoering van het nieuwe 15-jarenplan. De millenniumdoelen leunden meer op rijke landen.

1 Comment

  1. Titia Derby schreef:

    een droom die nooit uitkomt