Niertransplantaties ook voor kleine man mogelijk zeggen diaspora-specialisten

10 Mobiel – Mitchel Donald – 11 maart 2021
maart 11, 2021
Verdediging ex-minister Hoefdraad pleit voor vrijspraak
maart 12, 2021
Show all

Niertransplantaties ook voor kleine man mogelijk zeggen diaspora-specialisten

De niertransplantaties die over enkele maanden in Suriname zullen starten gaan ook voor minderdraagkrachtigen mogelijk zijn te ondergaan. Op 3 maart dit jaar is in het Sint Vincentius Ziekenhuis de eerste niertransplantatiekliniek geopend. Deze zal het voorwerk doen aangaande de operaties waarvan de eerste voor de maand juli gepland staat. Volgens Prenup Oemrawsing, interventiecardioloog en lid van het Diaspora Medical Team, is er voor een systeem gekozen waarbij de initiële kosten voor het opzetten van de kliniek met diaspora kapitaal zijn gedekt. De kosten voor een niertransplantatie zullen door de zorgverzekeraars over een periode van 4 jaren aan het kliniek worden betaald, waardoor de nierdialysekosten die nu worden gemaakt en welke jaren kunnen voortduren de zorgverzekeraars bespaard blijven, zeg de cardioloog.

De diasporaspecialisten wijzen erop dat voor ongeveer 35 duizend US$ ook transplantaties in Columbia kunnen worden uitgevoerd, maar dat het bedrag alleen de kosten dekt en niet de voor- en nabehandeling of complicaties die kunnen optreden. Het plan is niet door eenieder met open armen ontvangen, maar toch zegt het team open te staan voor samenwerking met andere instellingen, specialisten en/of organisaties hier. Want het plan is ook om lokale medici op te nemen in het traject, zegt dokter Krishna Khargi, hart- en longchirurg en tevens lid van het team

Volgens chirurg en coördinator van de diasporaspecialisten in het MMC, Chander Mahabier, moeten medici het wel en wee van de patiënt vooropstellen en door constant overleg en dialoog verschillen in inzichten oplossen.

Het Diaspora Medical Team bracht het MMC een bezoek om in Nickerie bekendheid te geven aan het niertransplantatieproject.

Comments are closed.