Niertransplantatie patiënten vestigen hun hoop op bezoek van president Santokhi aan Amsterdam Universitair Medisch Centrum.

Vandaag In het Verleden – 06 september 2021
september 6, 2021
President Santokhi roept diasporagemeenschap op actie te ondernemen
september 7, 2021
Show all

Niertransplantatie patiënten vestigen hun hoop op bezoek van president Santokhi aan Amsterdam Universitair Medisch Centrum.

Elf nierdialyse patiënten, die de screening voor een niertransplantatie succesvol hebben doorlopen, hebben hun hoop gevestigd op het bezoek van president Santokhi aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC) op vrijdag 10 september. De patiënten, waarvan enkelen jonger dan 25 jaar oud zijn, dialyseren reeds vele jaren. Uitzicht op een beter en langer leven kwam binnen handbereik na de opening van de Diaspora nier polikliniek in het Sint Vincentius Ziekenhuis door President Santokhi op 3 maart. De screening werd verricht door prof. dr. Frederike Bemelman, internist nefroloog, klinisch immunoloog, medisch directeur van het niertransplantatie programma (AUMC), dr. Mirza Idu, transplantatie chirurg (AUMC), in samenwerking met Surinaamse medische specialisten, dialyse artsen en het Diaspora Medical Team (DMT).

De woordvoerder van de patiëntraad drs. Steven Tjang-A-Sjin geeft aan dat “de samenwerking met het DMT en AUMC de weg opent om de geschatte jaarlijkse behoefte van 25-30 transplantaties uit te voeren”. Eerdere pogingen zijn mislukt en dit initiatief is een “lichtpunt aan de horizon” om met gerenommeerde instituten, die dit soort projecten eerder hebben opgezet, samen te werken”. Ook de Nierstichting Suriname (NSS) ondersteunt het initiatief, aldus de voorzitter drs. Leon Brunings. De huidige dialyse capaciteit is onvoldoende, terwijl de vraag naar dialyse met 25-30 patiënten per jaar groeit. De NSS heeft meerdere keren aangedrongen om enerzijds de dialysecapaciteit te verhogen en anderzijds het niertransplantatie project te starten. Tegelijkertijd moet de screening en preventie op cardiovasculaire risico’s geïntensiveerd worden. De samenwerking, die nu gesmeed wordt, legt het fundament voor de eerste “zorgkliniek voor nierfalen” waar de patiënten terecht kunnen voor de screening, preventie, diagnostiek en chirurgische behandeling van nierfunctiestoornissen, aldus Brunings.

Comments are closed.