Nederlandse Raad heeft Hof steun toegezegd

MINISTER SPORT- EN JEUGDZAKEN MOTIVEERT JEUGDPARLEMENT
februari 23, 2016
HI en CIS werken samen voor ontwikkeling natuurpotentieel
februari 23, 2016
Show all

Nederlandse Raad heeft Hof steun toegezegd

Een van de speerpunten van het beleid van het Hof van Justitie voor de periode 2016-2021 is ‘Ruimte voor snellere rechtspraak’. Deze kwestie stond centraal tijdens het driedaagse werkbezoek van de Nederlandse Raad voor de Rechtspraak. De Nederlandse Raad heeft hulp toegezegd bij opleidingen van toekomstige rechters en juridisch personeel. Ook bij zelfstandigen van onderdelen van gerechten is steun toegezegd.

Doel van dit werkbezoek was om de samenwerking tussen het Hof van Justitie en de Nederlandse Raad voor Rechtspraak te hervatten. Vooraf aan het bezoek is overleg geweest met minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie, zegt het Hof in een persbericht. Namens het Hof zijn de besprekingen gevoerd door waarnemend president Iwan Rasoelbaks.

Bij het Hof zijn nu negentien rechters werkzaam, terwijl er volgens de wet minimaal veertig zouden moeten zijn. Het huidige aantal rechters is naar internationale maatstaven gemeten ver beneden algemeen aanvaardbare norm, zegt het Hof in een persbericht. Dit schrijnende tekort aan rechters leidt tot een onaanvaardbare omvang van achterstand in vonnissen en een onaanvaardbaar traag verloop van rechtszaken. Hieraan moet volgens het Hof in het belang van de rechtzoekenden binnen afzienbare termijn een halt worden toegeroepen. Op korte termijn zal een aanvang moeten worden gemaakt met het opleiden van toekomstige rechters en juridisch ondersteunend personeel. StarNieuws

Comments are closed.