Nederlandse ambassade weet niets van herstel diplomatieke banden met Suriname

Kabalebo waterkrachtcentrale van stal voor lange termijn oplossing stroomtekort
september 10, 2014
Situatie bij FAI-Jarikaba lijkt genormaliseerd
september 10, 2014
Show all

Nederlandse ambassade weet niets van herstel diplomatieke banden met Suriname

President Desi Bouterse zou volgens DWT online op het punt staan agrement te verlenen aan Nederlands zaakgelastigde in Paramaribo, Ernst Noorman. Dit zou betekenen dat Noorman dan formeel aangesteld zou kunnen worden als ambassadeur namens Nederland.

Maar de Nederlandse ambassade, bij monde van Maurice Pourchez, zegt dat noch de vertegenwoordiging in Paramaribo, noch het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken, officieel hierover iets heeft ontvangen van de Surinaamse regering. Deze beslissing zou, indien die in praktijk wordt uitgevoerd, betekenen dat Suriname ook een ambassadeur zou kunnen benoemen in Nederland.

Mede naar aanleiding van de amnestiewet, die in 2012 werd aangenomen, bekoelde de relatie tussen Suriname en Nederland.  Toenmalig ambassadeur van Nederland in Suriname, Aart Jacobi  werd teruggeroepen. Sindsdien hebben Nederland en Suriname zaakgelastigden als hoogste vertegenwoordigers in elkaars landen.

Minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, Frans Timmermans, had bij zijn aantreden in 2012 aangegeven dat hij de diplomatieke vertegenwoordiging in Suriname weer wilde brengen naar ambassadeursniveau.

Vorige week maakte Radio 10 al bekend dat Suriname’s zaakgelastigde in Nederland, Chantal Doekhie wordt teruggerroepen. Per eind november wordt Doekhie vervangen door Lucretia Redan, oud-politie inspecteur en onderdirecteur Consulaire Zaken op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.