NDP begrijpt weerstand verbod pre-electorale partijcombinaties niet

Dagbladen overzicht – 11 februari 2019
februari 11, 2019
Sportverslagen – 11 februari 2019
februari 11, 2019
Show all

NDP begrijpt weerstand verbod pre-electorale partijcombinaties niet

Coalitiepartij de NDP begrijpt de heisa rond het verbod op pre-electorale partijcombinaties maar niet. Het voorstel is al in wetgeving gegoten en ligt onder de hamer bij De Nationale Assemblee. NDP-parlementsfractieleider Andre Misiekaba zegt dat het voorstel, om te breken met pre-electorale partijcombinaties, komt nadat deskundigen zich positief erover hebben uitgelaten. Het bevreemdt Misiekaba dat politieke partijen die meenden geen partners nodig te hebben om in 2020 verkiezingswinst te behalen, nu opeens een andere toon aanslaan.

De Nationale Democratische Partij is voorstander van de afschaffing van de 1%-regeling betreffende geregistreerde leden. Een heet hangijzer vormt wie bevoegd is om de kandidatenlijsten bij de indiening te ondertekenen. Wat dat punt betreft verschilt de NDP van mening met het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB).

Volgens de partij moet het een aangelegenheid zijn van het dag-bestuur van een mededingende partij.

Andermaal NDP-fractieleider Andre Misiekaba was dat, die dieper ingaat op de inzichten van de partij met betrekking tot de wijziging van het kiesstelsel.

Met 26 zetels in het parlement zal geen enkele wetswijziging van het kiesstelsel zonder steun van de NDP gerealiseerd kunnen worden.

Door de VHP zijn er ook een reeks voorstellen gedaan.

De VHP en de NDP schijnen op een aantal gebieden het eens met elkaar te zijn en verkeren in de positie om het totaal systeem te wijzigen, ondanks protesten vanuit de rest van het parlement.

Comments are closed.