Nationale aanpak crisis prioriteit boven olievondst

Uitgifte Staatsolie obligaties moet 150 miljoen us dollar binnenhalen
januari 30, 2020
Centrale Bank vraagt OM om onderzoek in kwestie gewezen governor
januari 30, 2020
Show all

Nationale aanpak crisis prioriteit boven olievondst

Volgens Winston Ramautarsing, de voorzitter van Vereniging van Economisten in Suriname (VES), is het beter dat de overheid zich bekommert over een structurele nationale aanpak van een mogelijke crisis in plaats van te verblijven in een hoerastemming om de olievondst. In gesprek met Radio 10 bevestigt de voorzitter dat de vondst zeker nieuwe hoop geeft en dat het land daardoor naar een hoog welvaartsniveau kan worden getild. Echter, wil het land de vruchten plukken van de olievondst, dan is goed beleid een vereiste.

Ramautarsing zegt verder dat Suriname, met welke regering dan ook, niet in staat zal zijn de zovele schulden af te lossen. Meer dan eenderde van de opgebrachte belastingen zullen worden betaald aan leningen en rentes. Ook is het land gedowngrade naar een Triple C-junkstatus, een land waaraan niet meer geleend mag worden, stelt de VES-voorzitter. De crisis kan daarom alleen worden ingedamd door goed leiderschap en moet de samenleving goed daarop voorbereid zijn.

Als advies voor de aankomende regering, stelt de VES-voorzitter dat de olievondst positief is, maar dat er zal moeten worden bezuinigd om het evenwicht op de begroting terug te brengen. Hetgeen met offers gepaard zal gaan voor het volk.

Ramautarsing baart zich vooral zorgen, omdat het financiële huishouden van de overheid nog steeds een grote uitdaging is.

Comments are closed.