National Cancer Control Plan moet kankerzorg verbeteren

Reizigers uit China mogen Suriname niet in
februari 5, 2020
Parlement vraagt regering om opheldering Centrale Bank
februari 5, 2020
Show all

National Cancer Control Plan moet kankerzorg verbeteren

In verband met Wereld Kanker Dag is dinsdag in Hotel Torarica het ‘National Cancer Control Plan’ gelanceerd. Het doel van dit strategisch plan is het bevorderen van beleid en doorvoeren van strategieën en activiteiten, gericht op de vermindering van kanker in Suriname. Zo is het streven de levensverwachting en de zorg van patiënten te verbeteren. Baarmoederhalskanker is doodsoorzaak nummer 2 in het land en wordt veroorzaakt door het humaan papillomavirus. HPV wordt overgedragen door seksueel contact. Els Dam, oncoloog bij het Diakonessenziekenhuis legt uit waarom het HVP-vaccin al op jonge leeftijd noodzakelijk is.

Een plan ontwerpen ter bestrijding van kanker vereist nauwkeurige gegevens, zoals betrouwbare registers, monitoring- en evaluatieprogramma’s. Die data moet ook nog eens worden gecentraliseerd, zegt onderdirecteur Robert Mohamed van Volksgezondheid.

Onderdirecteur Robert Mohamed van het Ministerie van Volksgezondheid bij de lancering van het National Cancer Control Plan, dinsdag in Hotel Torarica. Als preventiemiddel wordt er ook een vaccinatieprogramma voor scholen ontwikkeld.

Comments are closed.