RK Kerk stelt 3 doelen centraal in vastentijd
april 15, 2019
Emanuel Scheek directeur Campus Village
april 15, 2019
Show all

NAKS herdenkt kawina-icoon Johan Zebeda

De werkgroep ‘Sranan Tongo’ van NAKS heeft in het weekeinde middels een lezing en expositie, een ode gebracht aan kawina-muzikant Johan Zebeda. De lezing is een natraject van de iconenkalender die in november 2018 is uitgebracht. NAKS wil over elke Surinamer op de kalender een activiteit als een lezing houden, met de bedoeling de gemeenschap bewust te maken over hun daden en inzet. John Jones en Rudy Spa spraken de aanwezigen bij de lezing toe over de iconische Zebeda en zijn liederen.

NAKS- voorzitter Sigmien Staphorst zegt aan Regina Bourne van Radio 10 dat de muzikant de titel van legende verdient, omdat hij het genre tot grote hoogte bracht. Dat lukte hem in een periode waar kawina-muziek als het ware ‘minder-beschaafd’ werd beschouwd.

Diana en Wendell Zebeda zijn twee van de negen kinderen die Johan Zebeda voortbracht. Ze zijn blij met het initiatief van NAKS. Zoals hun vader in de lezing naar voren is gebracht was hem ten voeten uit.

Inleider John Jones typeerde de kawina-icoon als een man die zijn plezier tot uiting bracht in de muziek die ook altijd vol sfeer zat.

Dat was een verslag van de lezing over kawina-muzikant en –icoon wijlen Johan Zebeda in NAKS. Tegelijk was er ook een expo. Zebeda heeft gewerkt bij het Ministerie van Cultuur waar hij fungeerde als gids binnen studieprojecten op het gebied van de Afrikaans-Surinaamse cultuur. Hij bracht ook informatie over aan studenten en onderzoekers met betrekking tot de Creoolse cultuurpatronen. Johan Zebeda is op 46-jarige leeftijd overleden, op 10 oktober 1987.

Comments are closed.