NAKS EERT VOOR DE DERDE MAAL BIJZONDERE SURINAMERS

Guyanese olie biedt Surinaamse bedrijven mogelijkheden
november 25, 2019
Dagbladen overzicht – 26 november 2019
november 26, 2019
Show all

NAKS EERT VOOR DE DERDE MAAL BIJZONDERE SURINAMERS

De culturele vereniging NAKS heeft onlangs voor de derde keer een iconen kalender uitgebracht. Het doel van deze kalender is om afro Surinamers zowel mannen als vrouwen die op bijzondere wijze een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van Suriname op het gebied van cultuur, muziek en onderwijs. De stichting zorgt er elk jaar voor dat er ook levende iconen belicht worden.  De teksten van de kalender zijn in het Sranantongo.  Bij elke icoon is er een odo die moet zorgen voor bewustzijn van dit stukje cultureel erfgoed.
Van het jaar heeft de stichting een voor expositie gehouden voor scholen om de iconen van het jaar 2020 en 2019 te belichten. De voorzitter van de vereniging Naks  Siegmien Staphorst zegt dat de levende iconen meestal goed overtuigd moeten worden waarom zij het verdienen om op de kalender te staan. Zij vindt dat de iconen de grani verdienen.

Genti Mangroo de dochter van icoon Joyce Ooft  vindt het een eer dat haar moeder gekozen is als icoon. Zij is van mening dat de bijdrage die haar moeder geleverd heeft een impact heeft gehad op anderen.

John Fabies de zoon van Esseline Fabies meer bekend als Ma ES vindt het een grote eer dat zijn moeder ook een icoon mag zijn. Zijn moeder is een voorbeeld voor jongeren.

Tot zover de nabestaanden van de iconen Esseline Fabies en Joyce Ooft. De overige iconen zijn: Aleks de Drie, Jack Uden, Henk Mac Donald, Henk Tjon, Jacqueline Molly, Mavis Noordwijk, Norine Baarn, Esseline Polanen, Severinus Schmidt  en Frank Essed.                                           Het is de bedoeling dat NAKS landelijk een scholen programma zal draaien om de schoollieren te informeren over deze bijzondere surinamers. De launch van de iconen kalender vond plaats bij het gebouw van NAKS aan de Thompsonstraat.

Comments are closed.