Myanmarese leider Suu Kyi veroordeelt ‘alle schendingen van mensenrechten’

Zuid-Afrikaanse OM in cassatie tegen straf Oscar Pistorius
september 19, 2017
‘Campagneleider Trump werd afgeluisterd op geheim gerechtelijk bevel’
september 19, 2017
Show all

Myanmarese leider Suu Kyi veroordeelt ‘alle schendingen van mensenrechten’

De politieke leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, heeft dinsdag gezegd dat haar land niet bang is voor nauwkeurig onderzoek naar de crisis rond de islamitische Rohingya-minderheid door de internationale gemeenschap. Ze veroordeelde “alle mensenrechtenschendingen”.

In een televisietoespraak zei Suu Kyi: “Het is niet de bedoeling van de Myanmarese regering om schuld toe te wijzen of van verantwoordelijkheid af te zien. Wij veroordelen alle mensenrechtenschendingen en onwettelijk geweld. We zijn toegewijd aan het herstellen van vrede, stabiliteit en de rechtstaat in de hele deelstaat.” De Myanmarese veiligheidsdiensten worden beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid. Die zouden zijn begaan tegen de Rohingya, die in het overwegend boeddhistische Myanmar gelden als tweederangsburgers.

Meer dan vierhonderdduizend Rohingya zijn naar buurland Bangladesh gevlucht om te ontsnappen aan wat de VN omschrijft als een “schoolvoorbeeld van etnische zuivering”.

Volgens Suu Kyi zijn er “beschuldigingen en tegenbeschuldigingen”, die allemaal moeten worden bekeken, maar zal iedereen die misdaden heeft begaan worden vervolgd. Voordat er actie wordt ondernomen, moeten er wel eerst solide bewijzen op tafel liggen, aldus de regeringsleider. Suu Kyi zei verder dat haar regering zich zal inzetten om de terugkeer van Rohingya-vluchtelingen uit Bangladesh te bespoedigen.

Comments are closed.