Moody’s herbevestigd Suriname’s positieve kredietrating

President: Tyrone Spong ‘symbool van strijd richting top’
november 26, 2013
Ruim zes jaar cel voor kunstroof
november 26, 2013
Show all

Moody’s herbevestigd Suriname’s positieve kredietrating

Ratingbureau Moody’s heeft in een uitgebreid rapport dat maandag is vrijgegeven, zijn ‘Ba3 rating, met positief vooruitzicht voor Suriname herbevestigd. De macro-economische vooruitzichten zijn positief, maar Moody’s wijst op diverse stappen die door de regering dienen te worden genomen om mogelijke klappen op te kunnen vangen.

Het bureau benadrukt de sterke afhankelijkheid van Suriname van de export van olie en goud. Indien de prijs van deze goederen op de wereldmarkt omlaag gaat, zal dit gelijk merkbaar zijn. Moody’s benadrukt net als andere kredietbureaus dat er maatregelen getroffen moeten worden om de mindere tijden het hoofd te kunnen bieden. Er wordt op aangedrongen op de instelling van het Spaar- en Stabiliteitsfonds.

Dit betekent een reële mogelijkheid voor een rating upgrade in het komende jaar, zolang het macro-economisch evenwicht wordt hersteld en economische hervormingen worden doorgevoerd”, zegt de Centrale Bank van Suriname. Zou het Spaar- en Stabilisatiefonds eindelijk gerealiseerd worden, zal dit de economische vooruitzichten en kredietpositie van het land zeer gunstig beïnvloeden.

De ontwerpwet van dit fonds ligt al enkele maanden voor behandeling in het parlement. Ook het omlaag brengen van de staatsfinanciering door de Centrale Bank en vermindering van de dollarisering van het banksysteem, zal een positieve invloed hebben op toekomstige ratings. Moody’s merkt op dat Suriname een betere rating tegemoet kan zien wanneer de nodige hervormingen worden doorgevoerd. In augustus vorig jaar kreeg Suriname al de waardering ‘Ba3, positive outlook’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.