Bodemonderzoek als lesmateriaal op school
september 11, 2019
Politie Nickerie houd dader brand visverwerkingsbedrijf na 5 maanden aan
september 11, 2019
Show all

Moengo Festival dit jaar in Frans-Guyana

Het Moengo Festival wordt dit jaar gehouden, maar dan in Frans-Guyana op 28 september. Volgens Marcel Pinas, voorzitter van Stichting Kibii, de motor achter het festival, wordt naar dit buurland uitgeweken vanwege de gespannen situatie die ontstaan tussen de stichting en de overheid. Het kwam op 21 juni tot een aanvaring waarbij de dc, Kenya Pansa, verwees naar het bestemmingsplan dat de overheid heeft voor het pand van waaruit de stichting opereert: het voormalig Suralco Ziekenhuis in Moengo. Dat plan bestaat uit de bouw van een middelbare school op het terrein. Gelet op het feit dat zaken voor Pinas niet naar behoren zijn opgelost, wordt voor nu uitgeweken naar Frans-Guyana.

De wereldbefaamde kunstenaar zette in 2013 zijn idee om Moengo tot de culturele hoofdstad van Suriname te maken, om in werkelijkheid. Zo werd het Moengo Festival geboren. Pinas vindt het jammer dat alles nu op losse schroeven is komen te staan.

Marcel Pinas, voorzitter van Stichting Kibii. Op een persconferentie maandag presenteerde hij de launch van het Moengo Festival – Poku fu Kenki III – dat dit jaar als een eendaagse activiteit zal worden gehouden in Frans-Guyana. De stichting doet er alles aan om het festival volgend jaar wederom in Moengo te houden, zoals het hoort zegt Pinas. Het festival betekent veel voor het district Marowijne. Het levert onder meer een bijdrage op het gebied van werkgelegenheid, lokaal ondernemerschap en cultuurtoerisme. Met de Tembe Art Studio worden jonge kunstenaars gestimuleerd hun creativiteit uit te buiten en een bestaan erdoor op te bouwen. Stichting Kibii vindt het gedrag dat de autoriteiten tot op heden tentoon hebben gesteld afkeurenswaardig.

Comments are closed.