Minister Hoefdraad: Suriname wil adempauze van IMF

Wegomlegging in verband met het landelijk asfalteringsprogramma
oktober 26, 2016
‘Braziliaanse man twintig jaar gevangen gehouden door familie’
oktober 26, 2016
Show all

Minister Hoefdraad: Suriname wil adempauze van IMF

hoefdraad

 

Suriname heeft zich vorig jaar soberheid opgelegd nadat een terugval van de grondstoffenprijzen zijn begrotingstekort heeft laten stijgen. Het land wil zijn bevolking nu een adempauze geven. Dit meldt Starnieuws. De overheid zal het Internationaal Monetair Fonds (IMF) volgende maand om meer tijd vragen om de energiesubsidies af te bouwen, zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën in een interview met Bloomberg. Dan wil ze praten over aanpassingen van de doelstellingen van het tweejarig programma dat de regering met het Fonds is overeengekomen.

De eerste twee fasen van afbouw van de energiesubsidies hebben geleid tot verhogingen van 300 tot 400%. De Surinaamse dollar is dinsdag in waarde gestegen met 11% tot SRD 6,8665 voor 1 US$.

Het verzoek aan het IMF is een teken van het succes van Suriname bij het verkleinen van het begrotingstekort en niet een indicatie dat de overheid week wordt nu de economie krimpt. De plannen om belasting over de toegevoegde waarde (btw) in te voeren, zal worden doorgevoerd om zijn afhankelijkheid van de inkomsten uit de export van grondstoffen te verlichten. De subsidies op water worden afgebouwd en de belastingen op brandstof zullen stijgen. De overheid zal het jaar afsluiten met een begrotingstekort van minder dan 4% van het bruto binnenlands product (bbp), wat minder is dan het initiële IMF-doel van 6,4%, voorspelt de Financiënminister. Volgens hem heeft Suriname het ergste achter de rug. Hoefdraad is bezig aan een tour door Azië om investeringen op te trommelen. De bewindsman zegt ook te werken aan andere hervormingen die volgens hem tegen eind 2017 kunnen leiden tot een stijging van de soevereine rating van het land. Suriname is dit jaar door drie grote creditratingbedrijven gedegradeerd tot vier niveaus onder de investeringsstatus. (Starnieuws)

 

 

Comments are closed.