MENSENHANDEL HARDER AANPAKKEN

Op 7 mei, ‘Nationale Poetsdag’: Schoon gebit leidt ook naar goede gezondheid
mei 6, 2016
‘Tientallen doden door luchtaanval op vluchtelingenkamp Syrië’
mei 6, 2016
Show all

MENSENHANDEL HARDER AANPAKKEN

De training Trafficking in Persons (TIP) die door het ministerie van Justitie en Politie is verzorgd, heeft meer duidelijkheid gebracht in de manier waarop belanghebbenden naar het probleem van mensenhandel en -smokkel kijken.

Als het tot voor kort nog leek op een ver van je bed show, is met deze training die gedachten nu verleden tijd. Mensenhandel en -smokkel is internationaal verboden en moet zoveel als mogelijk bestreden te worden.

Ook Suriname heeft zich verplicht tot het bestrijden van deze vorm van misdaad. Er zijn in bepaalde gevallen echter barrières, zoals de taal waar het land mee te maken krijgt. Roliene Samsoedien de deken van de districtscommissarissen zegt at tijdens de training tot uiting is gekomen hoe gevallen van mensenhandel kunnen worden herkend. “Het gebeurt heel veel in Suriname vooral in de goudvelden in het binnenland. Veelal zijn het vrouwen en jonge meisjes die een prooi zijn.” Volgens haar zijn deze vrouwen door de economisch slechte situatie in hun geboorteland een gemakkelijk doelwit en belanden ze in de commerciële sekssfeer.

Ook voor wet- en regelgeving zouden hier en daar wat veranderingen aangebracht moeten worden, om juridisch te kunnen optreden tegen bijvoorbeeld massagesalons en andere niet vergunningplichtige gelegenheden die zich schuldig lijken te maken aan mensenhandel. “Als de overheid deze ondernemingen legaliseert, kunnen in de vergunning bijzondere voorwaarden worden opgenomen.” In economische zin heeft Suriname er alle baat bij om te voorkomen dat het land op de zwarte lijst terecht komt. Dit zou de groei van de economie negatief kunnen beïnvloeden.

Comments are closed.