MENSEN MET BEPERKING BLIJ OM AANGEKONDIGDE VERHOGING

MARIHUANADEBAT CARICOM BEGONNEN
juni 17, 2016
BLUE WING VECHT VOORTDURENDE BLACKLISTING AAN
juni 17, 2016
Show all

MENSEN MET BEPERKING BLIJ OM AANGEKONDIGDE VERHOGING

Het stemt de vertegenwoordigers van personen met een beperking goed dat de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Joan Dogojo, heeft aangekondigd dat de uitkering voor deze doelgroep zal worden opgetrokken naar het niveau van de armoedegrens. Deze grens moet nog worden vastgesteld door het Planbureau.

De visueel beperkte Aniel Koendjbiharie van Stichting ‘Wan Okasie’ is blij en spreekt van een eerste stap. Hij zegt dat het aanpassen van de uitkering naar het niveau van de armoedegrens in het verleden keer op keer is beloofd. Toen realisatie moeilijk leek is gevraagd het bedrag op te trekken tot het niveau van de AOV. “Mischien kunnen wij met het aangepaste bedrag leven. Alleen moeten we kijken hoeveel de armoedegrens bedraagt.”

Koendjbiharie herhaalt dat het maandbedrag van SRD 325 achterhaald is, onder andere omdat mensen met een beperking hulpmiddelen nodig hebben, om het leven te verbeteren. “Onze uitkering stelt nu niets voor. Met de huidige koersontwikkeling is het minder dan 50 US dollar per maand. Dit betekent dat wij met iets meer dan met 1 US dollar op dagbasis moeten overleven.” Hij vraagt zich af hoe iemand hiervan zou moeten leven. Hij wil weten waarom het vangnet zolang op zich laat wachten. “Met de huidige situatie is het isolement waarin we verkeren verergerd.”

Ook Natasia Hanenberg-Agard, directeur van het Blindencentrum juicht het voornemen toe. Zij zegt dat de huidige uitkering is gedevalueerd naar SRD 100.  De tegemoetkoming van SRD 325 per maand ook SRD 100 moet worden betaald voor zorgvervoer. “Het geld is niet eens genoeg voor bijvoorbeeld voeding en elektriciteit. Het bedrag dat ze ontvangen is heel karig.” De directeur zegt dat optrekken van het bedrag een grote hulp zou betekenen. Zij hoopt dat er voortvarend hieraan gewerkt wordt. Verhogen naar het niveau van AOV is voor haar een minimale verhoging. DWT

Comments are closed.