LVV-minister Rabin Parmessar: Regering heeft aandacht voor uitdagingen rijstsector, maar richtprijs voor padie niet mogelijk

Brand legt appartementencomplex in Paramaribo-Noord in de as
september 10, 2019
Sportverslagen – 10 september 2019
september 10, 2019
Show all

LVV-minister Rabin Parmessar: Regering heeft aandacht voor uitdagingen rijstsector, maar richtprijs voor padie niet mogelijk

Een enorme concurrentie op de wereldmarkt, het opvoeren van de kwaliteit en een verlaging van de productiekosten. Dit zijn drie van de redenen die minister Rabin Parmesar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) opsomt als de enorme uitdagingen waarvoor de rijstsector van Suriname staat. Desalniettemin is de regering bezig een beleid te formuleren om op al deze uitdagingen in te gaan. Parmessar was het weekeinde in het district Nickerie waar hij een licht scheen op de situatie in de sector en de stappen die worden ondernomen.  Een grote hamvraag blijft waarom er, zoals in de pluimveesector waar er een richtprijs is vastgesteld voor eieren, geen richtprijs komt voor een baal padie. Dat is geen aangelegenheid meer voor de overheid zegt Parmessar en daar heeft de sector volgens hem zelf op gestaan. 

Tijdens de vragenronde kwam ook het feit dat de sector de afgelopen jaren wordt overspoeld door zaaizaad uit Guyana die de padieboeren steeds meer verbouwen, aan de orde.

Ondertussen is de najaar-oogst op kleine schaal van start gegaan en kijken de rijstboeren uit naar de prijs die voor een baal natte padie van 79 kg door de opkopers zal worden geboden. Vanuit padieboerenorganisaties is vaker erop aangedrongen dat de prijs vóór de start van de oogst wordt bekendgemaakt. De boerenorganisaties geven ook nog niet aan wat de kostprijs is.

Comments are closed.