Louis Doedel geëerd door Nederlandse vakbeweging

Coronavirus (Covid-19):
juli 25, 2021
Nieuwe wet moet verbod op vrouwelijk slachtvee sanctioneren
juli 26, 2021
Show all

Louis Doedel geëerd door Nederlandse vakbeweging

De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) heeft maandag 26 juli, de geboortedag van Louis Doedel, een zaal in het gebouw van de vakbond in Amsterdam naar de vakbondsleider vernoemd. De opening werd verricht door FNV-voorzitter Tuur Elzinga in aanwezigheid van Mariella Kembel, een achternicht van Doedel. “Wij eren mannen en vrouwen die wereldwijd opkomen – of zijn gekomen – voor emancipatie, zeggenschap en betere werkomstandigheden. Velen zalen zijn inmiddels vernoemd naar deze dappere mannen en vrouwen; van stratenmaker Willem Kraan tot diamantslijper Henri Polak. Van naaister Febe Elizabeth Velásquez uit El Salvador tot basisschoolleraar Farzad Kamangar uit Iraans Koerdistan. Louis Doedel krijgt nu een terechte plaats tussen de vakbondsmensen die een eerbetoon verdienen”, zei Elzinga.

Vakbondsleider Louis Doedel kwam tijdens de crisisperiode in de jaren dertig in Suriname op voor de werklozen en de kleine boeren. Zijn demonstraties en protestacties werden door het koloniaal bewind als bedreigend ervaren. Toen hij in mei 1937 gouverneur Kielstra een petitie wilde aanbieden om aandacht te vragen voor de armzalige positie van de werkeloze Surinamers arbeiders, werd hij gearresteerd. Door de verstrekkende bevoegdheden van de gouverneur werd hij ‘gek’ verklaard en zonder vorm van proces opgesloten in een psychiatrische inrichting. Daar stierf hij 43 jaar later op 75jarige leeftijd. Zijn medisch dossier kwam pas dit jaar, op 18 februari 2021, boven water. Tijdens de opening wordt stil gestaan bij deze inspirerende, maar veelal vergeten vakbondsman, activist en journalist die aan de basis stond van de vakbeweging in Suriname.

Maandag is ook Stichting Louis Doedel officieel gelanceerd door. Doel van deze stichting is om meer bekendheid te geven aan het leven en de strijd van Louis Doedel onder meer door onderzoek, educatie en mediaproducties. De stichting hoopt dat in het kader van waarheidsvinding dat het dossier van Doedel dat enkele maanden geleden tevoorschijn kwam, openbaar wordt gemaakt.

Comments are closed.