Lokale banken in overgangsperiode richting structurering bankwezen

Financiële steun voor campagnes tegen kwikgebruik
december 8, 2014
De TeleG 10 Mobiel met Jurmey Lieuw Kien Sjoe
december 8, 2014
Show all

Lokale banken in overgangsperiode richting structurering bankwezen

De negen handelsbanken van Suriname bevinden zich allemaal in de overgangsperiode, naar herstructurering van het bankwezen. Alle wetsproducten die de afgelopen periode zijn voorbereid door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en goedgekeurd in De Nationale Assemblee, hebben direct of indirect met deze herstructurering te maken.

Met de fusering van de Landbouw Bank en de Volkskredietbank is de toon gezet. “De vraag is of het doel en de reden voor het oprichten van staatsbanken nog valide zijn”, zegt Djaienti Hindori, directeur van de Landbouwbank aan Starnieuws. De lang aangekondigde fusering van de Landbouwbank en de Volkskredietbank (VCB) is nu een feit. Hindori zegt dat dit frappant is en terugvoert naar de oprichting van zowel de VCB als de Landbouwbank.

42 jaar terug is de Landbouwbank opgericht uit een groeiende behoefte voor het financieel ondersteunen van agrarische projecten. “Toen was er geen enkele bank in Suriname die het waagde en agrarisch project te financieren. De doelen van de banken waren toen op andere sectoren en meer handelsgericht.

De Landbouwbank directeur meent dat de omgeving van de bank nu totaal is veranderd. Dat is ook te merken bij andere banken. “Nu financieren de andere banken, op basis van strikt bancaire criteria, ook agrarische en projecten in andere sectoren. Het maakt niet langer uit of het nu en handelsbank is of de Landbouw bank”, legt Hindori uit. Daarnaast zijn de hedendaagse eisen van de klant ook anders dan vroeger. “Het sleutelwoord is daarom ‘samenwerking’. Hierdoor komt er meer efficiëntie, marktbeheersing, scherpere tarieven en kunnen we nu meer producten ontwikkelen en aanbeden.

De fusering zal ook nog gaan betekenen meer specialisatie en op maat gerichte processen”, zegt Hindori.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.