Lidstaten EU mogen migranten vanaf maart terugsturen naar Griekenland

FC Barcelona nodigt Chapecoense uit voor Joan Gamper Trofee
december 8, 2016
Sport 08 december
december 8, 2016
Show all

Lidstaten EU mogen migranten vanaf maart terugsturen naar Griekenland

Europese lidstaten mogen migranten die proberen verder de EU in te trekken, vanaf maart 2017 terug gaan sturen naar Griekenland, de plek waar ze de unie voor het eerst zijn binnengekomen.

Volgens de Europese Commissie heeft Griekenland het systeem van registratie van de asielzoekers dusdanig goed ingericht, dat de lidstaten niet langer toe hoeven te staan dat vluchtelingen vanuit Griekenland naar andere landen reizen. Eerder bleek Griekenland nog onvoldoende in staat om de grote aantallen vluchtelingen te registreren en te huisvesten, waardoor veel vluchtelingen massaal doorreisden naar andere Europese landen als Duitsland. Dit had tot het gevolg dat veel landen hun grenzen deels of helemaal sloten en geen vluchtelingen meer op wilden vangen.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans zegt dat het besluit een eerste stap is “tegen illegale binnenkomst en daaropvolgende bewegingen”. Hij stelt ook dat hiermee een normaal functionerend systeem in werking treedt. Volgens EU-regels is het land waar de vluchtelingen het eerste binnenkomen verantwoordelijk voor het regelen van de asielaanvraag. Volgens een herverdelingssyteem worden vluchtelingen daarna over de lidstaten verspreid.

Comments are closed.