Lezing over singi neti voor behoud van traditie

Dagbladen overzicht – 20 mei 2019
mei 20, 2019
Regian Eersel verslaat Nieky Holzken in spectaculair titelgevecht ONE Championship
mei 20, 2019
Show all

Lezing over singi neti voor behoud van traditie

De singi neti wordt aan de vooravond van de begrafenis gehouden. Deze bijeenkomst dient als bindmiddel, hereniging en troost voor de nabestaanden. Volgens de organisatie NAKS is is dekans daar dat deze traditie verloren dreigt te gaan. De organisatie is sedert 2011 van start gegaan met het trainen van singi neti leiders zodat dit mooi element van de surinaamse cultuur behouden blijft.

Om meer bekendheid te geven over de rol van de singi neti bij de rouwverwerking bij afro-surinamers heeft de organisatie onlangs een lezing gehouden.

Als onderdeel van de lezing werd ook de rouwverwerking bij de marron en hindoestaan belicht.

De singi neti leider Henry Bel stond in zijn inleiding stil bij wat er allemaal komt bijkijken als we met verlies worden geconfronterrd en de diverse fasen van  verwerking

Kapitein van Nyun Gaanze , Ifna Vrede vertelde de aanwezigen dat volgens de marron cultuur tijdens deze periode altijd feest is .We vieren het leven van de overledene als troost en kracht voor defamilie.

Volgens Pandit  Vikash Samodhi is het bij het hindoeïsme zo dat de rouwperiode de 10e dag na de crematie begint..en die kan hooguit een jaar duren.

Tot zover Pandit Vikash Samodhi tijdens de lezing over singi neti en rouwverwerking onder auspicien van NAKS

Na de lezing werd er een discussie gehouden. Dominee Michael Persaud en Okomfo fu kondre (winti priester)Dorenia Babel hebben zich bijgevoegd bij de discussie en gaven elk de wijze van rolverwerking vanuit hun geloofsovertuiging aan.

Comments are closed.