Leerplichtige leeftijd verruimd naar 16 jaar in conceptwet

Bus- en boothouders weer niet uitbetaald
augustus 2, 2016
Oppositie Venezuela zet eerste stap in afzetting president
augustus 2, 2016
Show all

Leerplichtige leeftijd verruimd naar 16 jaar in conceptwet

De conceptwet 2016 voor het primair onderwijs is door de Commissie Primair Onderwijs gepresenteerd aan minister Robert Peneux van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Er is in dit concept, onder meer, aandacht voor Speciaal Onderwijs. Verder is de leerplicht verruimd van 7 tot 12 jaar naar 4 tot 16 jaar. “Als ouders zich niet houden aan deze leerplicht zullen zij dan een boete moeten betalen”, zegt John Koorndijk, voorzitter van de commissie.

Alwin Ramdin en Egbert Eersteling maken ook deel uit van de commissie. Zij hadden als opdracht om de wet van 1960 te actualiseren en de kwaliteit van het onderwijs te helpen bevorderen, rekening houdend met de empirische werkelijkheid. Het Primair Onderwijs heeft betrekking op de kleuterschool, basis en het Speciaal Onderwijs. Koorndijk legt uit dat er bij de vorige concepten alleen sprake was van het basisonderwijs, waarbij er geen aandacht werd besteed aan het Speciaal Onderwijs.

Bij de totstandkoming ervan zijn verschillende actoren zoals de vakbonden, stakeholders van het MinOWC en externe deskundigen gehoord. Peneux zal het concept bestuderen en kijken in hoeverre hij past binnen zijn beleid. Hij zal eventueel aanpassingen plegen. Hierna zal het concept gepresenteerd worden aan de staf en overige afdelingen van het MinOWC, de Staatsraad en de Commissie van Onderwijs in De Nationale Assemblee, om uiteindelijk geformaliseerd en tot wet verheven te worden. Starnws

Comments are closed.