Leerkrachten tonen hun ontevredenheid met stille loop

Landsambtenarenorganisatie COL ondersteunt BBGO
oktober 6, 2017
Amerikaanse wapenlobby dringt aan op aanvullende regels wapenwetgeving
oktober 6, 2017
Show all

Leerkrachten tonen hun ontevredenheid met stille loop

De kaarsen komen donderdagavond beter tot hun recht. Somber lopen de deelnemers van de stille mars terug naar het beginpunt, het hoofdkwartier van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS). “Het is World Teachers Day, een dag om leraren te gedenken. Maar we zijn niet in een hoerastemming,” deelt Xiomara Cadogan van BvL mee. “Vandaar de kaarsen en is de dresscode zwart of wit.”

Aan het eind van de loop is er applaus. “Voor u die hier was en voor degenen die thuis zitten te kijken,” legt een vrouw de spontane actie uit. Vakbondsleider Wilgo Valies spreekt de deelnemers aan het eind nog even toe. Hij moedigt de onderwijsgevenden aan om “niet te buigen”. Hij is tevreden over het aantal deelnemers. “Het is een begin en we zijn content met de opkomst,” geeft hij aan. “De leraren en de samenleving moeten eigenlijk nog wennen aan deze situatie. We kennen het fenomeen niet dat je op bepaalde dagen strijd moet leveren, dat je moet ageren tegen zaken die niet goed gaan. Maar het is een start.”

In heel de wereld is de Teachers Day herdacht. In sommige landen zijn er prijzen uitgereikt aan onderwijsgevenden, in andere zijn er andere speciale activiteiten gehouden en in een paar zijn er acties gevoerd. In Nederland hebben 60.000 leerkrachten van het basisonderwijs het werk neergelegd. Zij willen betere lonen en een lagere werkdruk. De dag ervoor heeft de overheid meegedeeld dat er een extra 500 miljoen euro’s vrijgemaakt wordt voor het onderwijs. Die mededeling heeft de staking niet tegengehouden.

Comments are closed.