LANDELIJKE VUILOPHAAL 1 OKTOBER VAN START

Burgers kunnen weer ID-kaarten maken bij CBB
juni 28, 2016
COMMISSIE GAAT ADVISEREN OVER INTERNATIONALE HANDELSRELATIES
juni 28, 2016
Show all

LANDELIJKE VUILOPHAAL 1 OKTOBER VAN START

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) streeft ernaar om op 1 oktober te starten met het landelijk vuilophaalproject. Het is in het district Nickerie goed van de grond gekomen. Eerder was het succesvol gestart in Para. De minister van RO, Edgar Dikan, zei bij een werkbezoek aan Nickerie dat elk district een districtsverordening moet maken voor huisvuil. De districtsraad van Nickerie heeft dit als eerste gedaan. Andere districten hebben verdere uitvoering vertraagd, “waardoor we genoodzaakt zijn de streefdatum van 1 augustus om die verordeningen in te voeren, te verschuiven”. Het ministerie van RO zal de ontwerpverordeningen doorsturen naar De Nationale Assemblee die voor verdere afwerking moet zorgen.

Dikan zei dat per huishouden zal moeten worden betaald voor vuilophaal. “In Paramaribo subsidiëren we elk huishouden met ongeveer SRD 0,25 per maand, want er wordt niet voor vuilophaal betaald.” In Para, waar het project als pilot begon, haalt men ook zwerfvuil op. Daarbij kwam men op het idee om een gekleurde zak in te voeren en alleen die werd opgehaald. “Door deze actie steunt men indirect ook het districtsfonds, omdat uit de verkoop van de plastic zakken een klein deel terugvloeit in het fonds.”

Als het vuilophaalproject optimaal loopt, zullen er jaarlijks ongeveer 12 miljoen zakken nodig zijn. Elk district krijgt een eigen kleur zak. Voor de winkels is er een grotere zak en die gaan ook meer betalen, “want zij produceren het meeste zwerfvuil”. De minister heeft behalve met het districtsbestuur ook gesproken met de districtsraad. De raad heeft vooral gesproken over zijn rol en functioneren. De bewindsman complimenteerde het orgaan voor de manier waarop het zaken in Nickerie aanpakt.

Comments are closed.