Landbouwsector wordt doorgelicht

Man doodt vrouw en wordt zelf gedood door partner slachtoffer
november 5, 2015
President Bouterse zal kantoor houden in het paleis
november 5, 2015
Show all

Landbouwsector wordt doorgelicht

Er vindt een doorlichting plaats van de agrarische sector in het Caribische gebied dus ook in Suriname. Dit wordt gedaan om de productie en marketing van eindproducten met een hoge voedingswaarde te verbeteren.  In  2016 moet duidelijk zijn waar de knelpunten zijn, waarna er dan ook oplossingsmodellen worden aangedragen. Dit zegt Juan Cheaz, senior programmacoördinator Landbouwbeleid en Value Chains bij het Technisch Centrum voor Agrarische Ontwikkeling en Rurale Samenwerking (CTA). Het onderzoek wordt samen gedaan door het CTA en de Anton de Kom universiteit. De caribische landen die meedoen zijn

Suriname, Haïti, Barbados, Jamaica, Guyana en Sint Lucia. Cheaz geeft aan dat Suriname beschikt over enorm veel vruchtbare landbouwgrond om de agrarische sector te ontwikkelen om ook in te spelen op de caribische markt. Daarnaast bezit Suriname ook andere natuurlijke hulpbronnen zoals vis en garnalen. De evaluaties zullen volgens Cheaz beleidsmakers in staat stellen strategieën te ontwikkelen  om problemen en uitdagingen aan te kunnen.

Cheaz  vindt het belangrijk dat zaken zoals voedingswaarde van producten niet uit het oog worden verloren. Ook merkt hij op dat in het Caribisch Gebied de grootste verliezen door landbouwers worden geleden nadat de gewassen zijn geoogst. Deze verliezen ontstaan vaak door verkeerde opslag, voorbewerking of transport. Zodra het definitieve rapport klaar is, zal ook worden vastgesteld in hoeverre capaciteitsversterking nodig is en op welke gebieden.

 

 

Comments are closed.