KOENDERS WIL DUIDELIJKHEID OVER WEIGERING AMBASSADEUR

Instelling brandstofverkooppunten binnenland stagneert
september 14, 2017
Braziliaanse aanklager mag doorgaan met vervolging president Temer
september 14, 2017
Show all

KOENDERS WIL DUIDELIJKHEID OVER WEIGERING AMBASSADEUR

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, wil volgende week met zijn Surinaamse collega Yldiz Pollack-Beighle rond de tafel zitten in de hoop eindelijk te horen waarom de Surinaamse regering weigert de nieuwe ambassadeur Anne van Leeuwen toe te laten. Dat zal hij doen in de wandelgangen tijdens de jaarvergadering van de Verenigde Naties in New York.

“We hebben tot nu toe op verschillende niveaus om opheldering gevraagd, maar die niet gekregen”, zei hij woensdag tijdens een openbaar debat over Suriname van de vaste Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken Koenders zegt dat hij niet wil speculeren over de reden van de weigering. “Ik weet niet waarom de Surinaamse regering dat besluit heeft genomen. Het is natuurlijk wel interessant dat de intrekking van de agrément-verlening kwam op de dag dat er een strafeis tegen de president kwam. Maar nogmaals, ik weet het niet.”

De demissionaire bewindsman ziet graag dat de relatie met Suriname weer enigszins wordt genormaliseerd. Maar hij erkent dat dit niet eenvoudig zal zijn zolang Desi Bouterse president is. De verstoorde relatie is ook een sta-in-de-weg om de twaalf miljoen euro die nog resteert van de verdragsmiddelen die Suriname bij de onafhankelijkheid in 1975 toegezegd kreeg, uit te geven. Na de aanname van de Amnestiewet in 2012 werden die tegoeden tijdelijk door Nederland in de vriezer gestopt. En die miljoenen blijven daar zolang de Amnestiewet niet van tafel is, aldus Koenders. “Maar bovendien kunnen we over de besteding van dat geld niet alleen beslissen. Het gaat om een overeenkomst tussen twee landen, dus Suriname heeft er net zoveel zeggenschap over. Echter, daarvoor moet je wel op het hoogste niveau met elkaar overleggen, dus minimaal op ambassadeursniveau”, aldus Koenders.

Comments are closed.