Klimaatexperts bieden DNA hapklare ontwerpwet

Specialist Pickering: ‘Nieuw zorgstelsel niet realistisch gebaseerd’
november 29, 2013
Bouw WK-stadion São Paulo twee maanden vertraagd
november 29, 2013
Show all

Klimaatexperts bieden DNA hapklare ontwerpwet

Het is waarschijnlijk een unicum in de parlementaire geschiedenis van Suriname: maatschappelijke organisaties die een kant-en-klare wet aanbieden. Dinsdag overhandigde hoogleraar Sieuwnath Naipal namens een groep experts op het gebied van klimaatverandering een concept-Milieuwet aan DNA-voorzitter Jennifer Simons. Die dag hield het parlement een informatiesessie over klimaatverandering en milieuvraagstukken.

Volgens Naipal is een Milieuwet hard nodig om het land te beschermen tegen milieuvervuiling en de nadelige effecten van klimaatverandering. “Zonder wettelijk kader kunnen we die ontwikkelingen niet aan”, zegt Naipal. De wet heeft betrekking op ontwikkelingen in heel Suriname: van de verwoesting van de mangrovekust tot kwikvervuiling in het binnenland. “In de wet staat hoe je moet omgaan met grote projecten waarbij het milieu in gevaar kan komen, zoals de goudsector.” Er staan ook straffen in op overtreding van de regels.

De hoogleraar zegt dat met het initiatief de milieubeweging niet het werk van het parlement heeft gedaan. “We vragen de Assemblee ernaar te kijken, het aan te passen, of met een heel nieuwe wet te komen. In ieder geval willen we het onderwerp ter sprake brengen, ook bij andere overheidsorganen”, tekent DWT-Online op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.