Kinderrechtenverdrag: Effectiviteit onder vergrootglas

SLECHTE INTERNE COMMUNICATIE BIJ LUCHTHAVENBEHEER’
februari 18, 2016
Amerikaanse justitie noemt verzoek tot kraken iOS in terreurzaak eenmalig
februari 18, 2016
Show all

Kinderrechtenverdrag: Effectiviteit onder vergrootglas

“Als we aan kinderen en rechtvaardigheid denken, is het eerste beeld dat opkomt meestal een van kinderen die de wet overtreden. Het komt zelden voor dat we rekening houden met kinderen en hun recht om het juridisch systeem te gebruiken om hun mensenrechten te beschermen of verhaal te zoeken als hun rechten zijn geschonden.”

Zo sprak Veronica Yates, directeur van het Internationaal Netwerk voor Kinderrechten bij de presentatie van het eerste rapport over de uitvoering van het Kinderrechtenverdrag. Het document waarin wordt geanalyseerd hoe effectief de kinderen toegang hebben tot de wet om hun rechten aan te vechten, is maandag gepubliceerd.

“Kinderen hebben niet minder recht dan volwassenen op rechtvaardigheid,” zegt Yates. “Het gaat erom dat kinderen, net als volwassenen, de rechten van de mens hebben en dat wanneer deze rechten worden geschonden ze moeten kunnen vertrouwen en gebruik kunnen maken van het juridisch systeem om hun zaak voor de rechter te krijgen.”

Kunnen kinderen rechtszaken aanspannen als hun rechten worden geschonden, wat zijn de juridische middelen waarover zij beschikken en past de rechter het internationaal recht inzake de rechten van kinderen toe in zijn uitspraak, zijn vragen die onder andere aan de orde komen in het rapport. In het document is ook een model ‘Eutopia’ opgenomen over hoe de toegang tot de rechter eruit moet zien voor de kinderen. ‘Eutopia’ is gemaakt door het verzamelen van voorbeelden uit de hele wereld. Terwijl vele voorbeelden komen uit landen aan de bovenkant van de ranglijst, zijn anderen weer gehaald uit landen als Angola, Montenegro, Jamaica, Nepal, de Filipijnen en Eritrea.

 

 

Comments are closed.